PvdA: Bescherm wat van waarde is

15 juni 2021

Ger de Winther (fractievoorzitter PvdA)

Voor onze jeugd is het nu haast onmogelijk om in Waalre te blijven wonen. En onze oudere inwoners houden noodgedwongen te grote huizen bezet omdat ze niet kunnen doorstromen. Daarom vindt de PvdA dat er meer betaalbare woningen moeten komen voor onze jeugd en onze senioren. Dan hebben we het over sociale huur en middeldure huur en over betaalbare koopwoningen. Als gemeente moeten we dat niet afwachten maar zélf in kaart brengen waar mogelijkheden liggen om, in samenwerking met projectontwikkelaars, voor deze doelgroepen te bouwen.

De PvdA wil het verenigingsleven stimuleren en blijven ondersteunen, zodat we de inwoners weer in beweging krijgen. Vanwege de coronamaatregelen zijn veel mensen noodgedwongen afgehaakt. We vinden het daarom belangrijk om ruimhartig om te gaan met wensen van verenigingen, zodat zij zichzelf opnieuw leven kunnen inblazen. Want de verenigingen zijn het cement van de samenleving!

Jeugdzorg geen kostenpost

De PvdA ziet jeugdzorg niet als een kostenpost. Corona heeft ook op jongeren enorme impact gehad. Veel jongeren hebben te kampen met serieuze klachten. Er moet voldoende ruimte zijn om hen adequaat te helpen en te begeleiden. Wachtlijsten zijn uit den boze! We hebben het over zorg aan en bescherming van de meest kwetsbare kinderen en gezinnen uit onze samenleving. Voor ons heeft dat prioriteit, ook als dat extra geld kost. Het zou helpen als ook het Rijk zijn verantwoordelijkheid hierin neemt!

Schulden sneller oplossen

De PvdA wil een actiever armoedebeleid. Ook in Waalre gaan kinderen zonder ontbijt naar school en is er schuldenproblematiek. We moeten niet wachten tot mensen zich aanmelden, maar actief op zoek gaan en vroegtijdig hulp aanbieden. We moeten mensen veel sneller toelaten in een korter durende schuldsaneringsregeling. De PvdA wil zich daar hard voor maken, naar het model van Utrecht.  Zodat de opbouw van schulden stopt en de stress vermindert. Zo komen mensen écht uit de problemen.

Ambitie tonen

De urgentie om het Klimaatakkoord na te komen is erg hoog. Ook Waalre zal er alles aan moeten doen om zijn steentje bij te dragen. We begrijpen dat inwoners bezorgd zijn over de impact van de maatregelen op hun leefomgeving. We zullen daar een goede balans in moeten vinden. Maar de hinder zal in het niet vallen bij de negatieve effecten van de klimaatverandering als we te weinig doen. De PvdA vindt daarom dat we ambitie moeten tonen met begrip voor de inwoners, júist voor het behoud van onze prachtige natuur.

Beschermen wat van waarde is, dat is ook sociaal beleid.