Ontwikkeling van Landgoederen yippie ya he?

Door Janpeter Hazelaar op 17 april 2019

Recent heeft de Raad twee besluiten moeten nemen over de ontwikkeling van landgoederen.

Te weten Landgoed Gildebosch en Landgoed Achtervoorde.

In zijn algemeenheid staat de PvdA Waalre niet te juichen bij deze ontwikkelingen. Vaak ingegeven door initiatiefnemers/projectontwikkelaars die de ruimte gebruiken voor de realisatie van grote landhuizen op relatief goedkope grond en aantrekkelijke fiscale regelingen voor de eigenaren. Natuurlijk staat daar tegenover dat de eigenaar verantwoordelijk is voor natuurontwikkeling en openstelling van het Landgoed. Voor ons wringt de schoen bij een zuivere balans tussen die natuurontwikkeling enerzijds en het bouwen van woningen en bijgebouwen anderzijds.

Landgoed Gildebosch is een voorbeeld waarin een projectontwikkelaar een plan realiseert van bouw landhuizen met de verplichting van natuurontwikkeling en openstelling. Ideaal zou zijn een ontwikkeling zonder huizen. Maar dat is volgens het raadsvoorstel onmogelijk en is de ontwikkeling van Landgoed Gildebosch een mooi instrument voor natuurontwikkeling. In het proces naar besluitvorming kwam een initiatief naar voren met een coöperatieve insteek van natuurontwikkeling en behoud. Een mooi plan met een maatschappelijke meerwaarde door sociaal ondernemerschap. PvdA heeft in de oordeelsvormende bijeenkomst aangestuurd op een nieuw aangepast raadsvoorstel met genoemd alternatief. Uiteindelijk heeft de Raad bij meerderheid besloten om het voorliggende voorstel niet rijp te vinden voor de besluitvorming. College heeft nu de opdracht gekregen om bij de Raad terug te komen met een aangepast voorstel met keuze / scenario. Wat ons betreft een mooi resultaat.

Landgoed Achtervoorde is een ontwikkeling die niet vergelijkbaar is met Gildebosch. De eigenaar van de grond wil de paardenhouderij verkopen en de opbrengst gebruiken om het Landgoed te ontwikkelen. Ook hier is sprake van nieuwbouw villa’s / woningen in combinatie met natuurontwikkeling. Ook de PvdA onderkent dat in dit voorstel wel sprake is van een serieus plan voor de natuurontwikkeling. Echter houden wij een slag om de arm over de gestelde voorwaarden en kaders. Die zouden in onze beleving aangescherpt moeten worden. Permanente openstelling / toegankelijkheid, meerdere wandelpaden, informatie over openstelling en wandelpaden, en de belangrijkste: de bebouwing staat nu midden in het landgoed gelegen. Als natuurontwikkeling primair is (uitgangspunt) is een dergelijke centrale ligging nadelig voor de natuur. Zeker door verkeersbewegingen van Achtereindseweg via de lange oprit naar de woning. Wij vinden het een aanvullend kader om de woning meer langs de rand richting Achtereindseweg te verplaatsen. Een amendement met een dergelijke strekking zou onze steun krijgen om vervolgens met het aangenomen amendement met het voorstel in te kunnen stemmen. Echter het amendement werd op aandringen van de wethouder in het debat en de raadsbehandeling minder scherp aangepast, waarin de locatie van de woningen en bijgebouwen zelfs geschrapt werd. Het amendement is uiteindelijk ook niet aangenomen. Wij hebben dan ook tegen het voorstel moeten stemmen. Stemverklaring: Met een slecht gevoel als raadslid door afgebakken voorstel. De voor ons belangwekkende aanscherping is uit het amendement gehaald.

Janpeter Hazelaar

Janpeter Hazelaar

Geboren op 27 november 1957 in de stad Utrecht en opgegroeid in de wijk Zuilen. De jongste van drie in een warm katholiek gezin en tevens de vrijbuiter. Kunstzinnig en creatief met een sociale inborst. Met een economische en esthetische grafische opleiding en dankzij diploma’s in de marketingcommunicatie op Hbo-niveau heb ik bedrijfservaring opgedaan. Tot

Meer over Janpeter Hazelaar