HET ONTWIKKELPERSPECTIEF BUITENGEBIED AALST

WEL OF GEEN ZONNEPANELEN OP HET ACHTEREIND

Onze inwoners zijn verdeeld over de vraag of er nu wel of niet zonnepanelen op het Achtereind moeten komen. De urgentie om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen is heel erg hoog. De PvdA vindt dat wij daarvoor onze verantwoordelijkheid moeten nemen en wij zijn van mening dat ook Waalre er alles aan zal moeten doen om zijn steentje bij te dragen.

Ook de gemeenteraad van Waalre heeft aangegeven verantwoordelijkheid te willen dragen en een bijdrage te willen leveren aan de grootschalige opwek die in de MRE-regio moet worden gerealiseerd.

Extra informatie

De PvdA is het eens met de voorkeur van de regio en de gemeente Waalre om eerst te kijken naar zonnepanelen op grote daken. Dat gebeurt dan ook. Daarmee kan de opgave echter niet volledig worden ingevuld. Als op alle grote daken die geschikt zijn zonnepanelen worden geplaatst kan de regio ongeveer 1 TWh aan energie leveren, maar we worden geacht 2 TWh te leveren. In Waalre zijn overigens relatief weinig geschikte grote daken. Dat betekent dat voor de opwek van de andere helft van de opgave, ruimte moet worden gezocht voor zonneweiden en windturbines. Voor Waalre betekent dat een zoekgebied in het Achtereind voor zonne-energie. Dat is dan ook onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES).

In juni 2021 heeft de raad de zienswijze op de concept RES 1.0 vastgesteld en kenbaar gemaakt aan de regionale stuurgroep RES. In die zienswijze heeft de raad op de verschillende onderdelen van de RES de Waalrese standpunten, denkrichtingen, prioriteiten en belangen aangegeven.

In die zienswijze, welke door de PVDA wordt gesteund, is voor Waalre het uitgangspunt dat wij ons aandeel willen nemen, passend bij de schaal en maat van Waalre waarbij ons belang is dat onze bijdrage vanuit landschappelijk en financieel oogpunt passend is.

Het is goed om te vermelden dat we in de zienswijze bovenvermelde uitgangspunten hebben vastgelegd. In die zienswijze is voor wat betreft zoekgebied 19 (het Achtereind) opgenomen dat in Waalre alleen ruimte is voor zonnevelden

  • wanneer dat goed wordt ingepast in de omgeving;
  • ontwikkeld wordt door en met de omgeving en waarbij de (financiële) opbrengsten in het gebied blijven;
  • de zonnepanelen alleen tijdelijk worden neergezet;
  • natuurontwikkeling expliciet in het ontwerp wordt meegenomen (ruimte tussen de rijen panelen, waardoor nieuwe natuur zich alvast kan ontwikkelen);
  • het gebied nadien wordt getransformeerd naar natuur;
  • deze zonnevelden landschappelijk en ecologisch verantwoord zijn en
  • de velden niet voor 100% worden vol gelegd met panelen.

Onder een deel van onze inwoners is weerstand tegen zonnepanelen op het Achtereind. De PvdA begrijpt dat. Toch denken wij dat wij een groot deel van die weerstand kunnen wegnemen. Vaak is het een beeld van grote spiegelende weides en dat wil men niet. Ook de PvdA wil dat niet! Dat is niet ons idee van hoe het eruit moet gaan zien. Dat zou ook ingaan tegen de uitgangspunten in de zienswijze. Dit gebied komt zeker niet vol te liggen en de panelen worden aan het zicht onttrokken door bosschages.

Een praktijkvoorbeeld van een gerealiseerd zonnepark is De Kwekerij aan de noordkant van Hengelo met een omvang van 7 hectare. Het wordt als een voor Nederland uniek en iconisch project gezien, omdat het is ingericht voor de ontwikkeling van biodiversiteit en voor recreatief medegebruik (bron: onderzoeksrapport ‘Verkenning van bodem en vegetatie in 25 zonneparken in Nederland’, Wageningen University en Research (WUR); https://edepot.wur.nl/541057).

Van de PvdA mag u verwachten dat wij zeker alert zullen zijn op ongewenste hinder voor onze inwoners. Daarbij zullen we de belangen steeds goed afwegen. We realiseren ons dat draagvlak voor dit beleid van essentieel belang is. De PvdA is ervan overtuigd dat onze inwoners de generaties die na ons komen ook niet willen opzadelen met heel grote problemen.

De keuze om het zoekgebied in het Achtereind wel of niet in te zetten als zonneweide zal later dit jaar door de gemeenteraad gemaakt worden in het traject van de Regionale Energiestrategie.