Begroting 2021: Minder exclusief, meer sociaal

26 oktober 2020

De begroting 2021 staat in het teken van twee crises. De  eerste is ons overkomen: het Coronavirus met verstrekkende gevolgen voor ons allen maar met name voor kwetsbare inwoners en ondernemers. De tweede is van Waalrese makelij: twee jaar ruzie binnen coalitiepartijen en college heeft geleid tot vertrek van onze burgemeester en alle wethouders. Hoe krijgen we de zaken weer op de rit? Hoe winnen we het vertrouwen terug van de inwoners? Dit vraagt om een nieuw begin met een krachtig gemeentebestuur. Stop met geruzie, ga voor wat het beste is voor onze bewoners, overleg, breng nieuwe mensen in en creëer een constructieve atmosfeer.

De nu voorgestelde begroting 2021 is sluitend. Maar zijn de juiste keuzes gemaakt? Wij hebben vraagtekens en zien grote onzekerheden.

Wees sociaal!
De inrichting van de openbare ruimte mag wat minder exclusief. De PvdA vindt dat we financieel de handen vrij moeten houden om de gevolgen van corona op te vangen. Wees sociaal, juist nu! Heb oog voor inkomensverlies en schuldenproblematiek. Geef zelfstandig ondernemers toegang tot de laagdrempelige gemeentelijke schuldhulpverlening. Wij willen regelingen voor mensen die de gemeentelijke belastingen niet kunnen betalen. Voorkom dat kwetsbare groepen verder in de problemen komen.

Klooster, een fiasco
Voor het Klooster waren er mooie vooruitzichten! Helaas is het wederom uitgelopen op een mislukking. Inmiddels geen ontmoetingsplek meer, geen kopje koffie, geen gezelligheid. De verenigingen voelen zich er niet op hun plek. Wij willen weten waarom het is misgegaan? Wat is de rol van de investeerder en waarom kunnen wij deze niet aan de gemaakte afspraken houden? Een extern onderzoek is noodzakelijk!

Afvalbeleid de prullenbak in
Waalre is kampioen vernietigen van waardevolle reststromen. Waar andere gemeenten al op 30 kg restafval zitten verbranden wij meer dan 100 kg restafval per inwoner per jaar. Een kostbare en weinig duurzame zaak. Waalre gaat nog steeds gewoon op de oude voet door. Wij willen vaart zetten achter een duurzaam alternatief inzamelsysteem. Belangrijkste daarbij zijn hoogfrequente inzameling en zo veel mogelijk hergebruik.

Samen met bewoners
Het betrekken van inwoners bij het gemeentebeleid gaat nog steeds met horten en stoten. Zo is bij het herinrichten van de Traverse bijvoorbeeld geen aandacht besteed aan geluidsoverlast terwijl aanwonenden er al lang over klagen. We kunnen en moeten zulke zaken meenemen in het beleid! Het moet samen met de inwoners van Waalre. En daar willen we serieus aan werken!